Інклюзивність процесу створення конституції в Грузії

Автор(и)

  • Джікія Маріам Професор кафедри державного права Грузинського технічного університету, Georgia

DOI:

https://doi.org/10.24144/2663-5399.2022.1.05

Ключові слова:

Грузія, конституція, адміністративний поділ держави, країни, що розвиваються, перехідна демократія

Анотація

Створити найкращу і найповнішу конституцію дуже важко і практично неможливо. Конституція – це документ, створений людьми, а не богами, і як і його творці, сам цей документ не може бути ідеальним. У світі є конституції, які прийнято недемократично, але немає авторитарних конституцій, прийнятих демократично. Однак умови розробки та прийняття Конституції можуть мати великий вплив на зміст Конституції.

Конституція — правовий акт або сукупність правових актів, прийнятих вищим органом державної влади або шляхом референдуму, має вищу юридичну силу і регулює основи організації суспільства і держави, основні принципи взаємовідносин особи, і держава. І сама концепція Конституції, і історія її розвитку яскраво свідчать про її особливе значення у збереженні та розвитку держави і суспільства.

Метою представленої статті є огляд процесу створення Конституції в Грузії, дослідження основних особливостей і перешкод під час процесу та аналіз результатів, які безпосередньо впливають на політичний, економічний і соціальний розвиток держави.

Основна методологія, яка використовується під час дослідження, – це доктринальне дослідження з використанням історичного та правового аналізу ситуації в 1990-х роках у Грузії, викликів, які постали перед Грузією після здобуття незалежності, а також фундаментальної основи та умов для подальшого розвитку грузинського конституціоналізму.

На основі дослідження автори визначили основні питання, які залишилися поза увагою змісту конституції, які є не лише важливими для демократичних держав, а й мають основний вплив на формування демократичного врядування в країні. Одним із згаданих питань є визначення територіального устрою, що є життєво важливим для Грузії. Заключна частина статті зосереджена на кроках, які слід вжити для обговорення питань, що стосуються територіальної структури, включаючи різні етнічні групи в дебатах для вирішення поточних питань, які залишаються поза увагою, але які є важливими в рамках конституції.

Біографія автора

Софія Деметрашвілі, доцент кафедра державного права Грузинського технічного університету

<br data-mce-bogus="1">

Посилання

Adoption, promulgation and amendments of Constitution of Georgia, FAOLEX Database. URL: https://bit.ly/3tBdJ5r

არაკელიან, ა., ნოდია, გ. (2005). კონსტიტუციური პოლიტიკური რეფორმის პროცესი საქართველოში, სომხეთსა და აზერბაიჯანში: პოლიტიკური ელიტა და ხალხის ხმები, თბილისი

Babek, W. (2001). Verfassungsgebung in Georgien, Ergebnisse internationaler rechtlicher Beratung in einem Transformationsstaat, Berlin

Babeck, W., Fish, S., Reichenbecher, Z. (2012). Rewriting a constitution: Georgia’s shift towards Europe, with an introduction by Avtandil Demetrashvili, Chairman of the State Constitutional Commission, Tbilisi

Clark, W. (1898). The Revision of the Constitution of the United States. American Law Review. Vol. 32.

საქართველოს კონსტიტუცია24/08/1995. https://matsne.gov.ge/ka/ document/view/30346?publication=36

დემეტრაშვილი, ა., ჯიბგაშვილი, ზ., ხმალაძე, ვ., ნალბანდოვი, ა., რამიშვილი, ლ., უსუფაშვილი, დ. (2005 წ.). საქართველოს მთავრობა ცენტრალურ დონეზე: ბალანსი მის ფილიალებს შორის, თბილისი

დემეტრაშვილი, ა., დემეტრაშვილი, ს. (2021 წ.). საქართველოს კონსტიტუციური სამართალი, თბილისი

გოგიაშვილი, გ. (2000 წ.). შედარებითი ფედერალიზმი, გამომცემლობა „ინტელექტი“, თბილისი

Jikia, M. (2015). Legal and Political Aspects of Constitutional Changes in Georgia, Journal of Constitutional Law, Association of Research on Constitutional Law. Vol. 4, Issue 8.

Lawrence, L. (1994). Compromises on Georgian Constitutional Drafts, Chicago [in English]

ლეჟავა, ბ. (2020). მოსაზრებები საქართველოს ტერიტორიული მოწყობის სამომავლო გეგმებზე. პოლიტიკური მეცნიერების ღია ჟურნალი, ტ. 10, № 3.

კუბლაშვილი, კ. (2004 წ.). საქართველოს მომავალი ტერიტორიული მოწყობის ძირითადი პრინციპები, სახელმწიფო კონსტიტუციური ორგანიზაცია, გამომცემლობა „მერიდიანი“, თბილისი.

National Strategy for The Projection of Human Rights in Georgia, 2014-2020. URL: https://bit.ly/3izf72c

1993 წლის 23 მარტის № 65 დადგენილება სახელმწიფო საკონსტიტუციო კომისიის შექმნის შესახებ.

Sajo, A. (2020). From Militant Democracy to the Preventive State. URL: https://bit.ly/3usk1TZ

საქართველოს კონსტიტუციური ისტორიის დასაწყისი. URL: https://bit.ly/35aml9Q

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-10

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2. КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМ ЯК СУЧАСНА НАУКА